OpenAI открива в Токио първия си офис в Азия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският стартъп OpenAI, създател на популярния инструмент за изкуствения интелект ChatGPT, откри в днес в Токио първия си офис в Азия и третия си извън САЩ след Лондон и Дъблин миналата година, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Ангажираме се да си сътрудничим с японското правителство, местните компании и научноизследователски институти, за да развием сигурни инструменти за изкуствен интелект, които отговарят на специфичните нужди на Япония и ще открият нови перспективи“, съобщи OpenAI в комюнике, публикувано в блога.

Компанията обяви днес, че пуска постепенно в източноазиатската страна нова версия на последния модел чатбот GPT-4, който е “специално оптимизиран” за специфичните нужди на японския език и функционира “три пъти по-бързо” от предшественика си GPT-4 Turbo.

Шефът на OpenAI Сам Алтман се срещна преди година с японския премиер Фумио Кишида в Токио и посети отново страната няколко месеца по-късно.

Големият съюзник на OpenAI – американският технологичен гигант Microsoft, обяви миналата седмица, че ще инвестира 2,9 милиарда долара в Япония, най-вече, за да ускори развитието на изкуствения интелект и да обучи 3 милиона японски служители да работят с новите инструменти за период от три години.

Японското правителство залага най-вече на изкуствения интелект, за да ускори икономическия растеж в бъдеще, възнамерявайки да разработи предпазни мерки за регулиране на използването му.

Изкуственият интелект все повече се разглежда от японските компании като средство за повишаване на производителността на труда в страната, която е сред най-слабите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) най-вече заради японския пазар на труда, който все още е твърде строго регулиран, и остарялата корпоративна култура, основаваща се най-вече на трудовия стаж.

Според поддръжниците на изкуствения интелект той трябва да спомогне също и за справяне с недостига на работна сила, който е критичен в много сектори на икономиката на Япония, където над 29 на сто от населението е на възраст 65 години и нагоре.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар