Oppo изненадващо спира разработката на собствени чипове за смартфоните си

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Oppo изненадващо обяви, че спира разработката и производството на собствени чипове за смартфоните си. Това включва и процесора за обработка на изображенията MariSilicon X, който се използва и от наскоро обявения Oppo Find X6 Pro – един от най-добрите модели за снимки според DxOMark. 

Oppo е на четвърта позиция в световната класация на най-големите производители на смартфони, но въпреки това “несигурността в глобалната икономика и смартфон индустрията” сериозно е засегнала и тях. Това е и посочената официално причина за решението на китайската компания да преустанови усилията си в разработката на собствени чипове. Oppo


Разработката и производството на собствени чипове изисква инвестиции от стотици милиони долари и дългосрочна ангажираност, а за да излезеш на плюс, трябва да продаваш милиони смартфони всяка година, посочват изтончици на Nikkei Asia. Затова и на този етап само по-големи компании, като Apple и Samsung, имат възможност да правят сами чиповете за собствените си устройства. Huawei също имаше подобно производство с HiSilicon, но санкциите на САЩ ги удариха сериозно и спряха достъпа им до най-съвременните технологии.

Свилият се с 11-12% смартфон пазар през 2022 г. изглежда е сред основните причини за решението на Oppo.

Oppo не споделя повече информация по въпроса, като например на какви чипове ще продължи да разчита занапред в следващите си смартфони. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар