“Pfizer/BioNTech”: Ваксината ни осигурява 100% защита при деца от 12 до 15 г.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Компаниите Pfizer Inc и BioNTech SE заявиха в сряда, че съвместната им ваксина срещу Covid-19 е безопасна и ефективна и произвежда стабилни реакции на антитела при деца на възраст от 12 до 15 годин, проправяйки по този начин пътя на ваксината да получи разрешение за спешна употреба в САЩ през следващите седмици, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Pfizer обяви, че нейната коронавирусна ваксина, разработена съвместно с BioNTech, е 100% ефективна при деца на възраст между 12 и 15 години, според клинично изпитване от трета фаза.

“Споделяме спешността да разширим разрешителното за употреба на нашата ваксина при по-млади хора и сме насърчени от данните от клиничните изпитвания на юноши на възраст между 12 и 15 години”, заяви председателят и главен изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла.

Той добави, че Pfizer ще предостави новите данни от клиничното изпитване на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) през следващите седмици. Алберт Бурла посочи, че “Пфайзер” се надява, че ваксинациите при тази възрастова група могат да започнат преди следващата учебна година.

Според него компанията планира да поиска спешно разрешение от FDA на САЩ “през ​​следващите седмици и от други регулаторни органи по света с надеждата да започне да ваксинира тази възрастова група преди началото на следващата учебна година”.

В трета фаза на изпитанията са участвали 2260 деца на възраст от 12 до 15 г. в САЩ. Ваксината осигурява силен имунен отговор един месец след поставяне на втората доза, като надвишава ефективността си спрямо тази при тези на възраст между 16 и 25 г. Има 18 случая с коронавирус в плацебо групата и нито един в тази с ваксинираните участници, което означава, че ваксината осигурява 100% ефективност при предотвратяване на COVID-19.

Ваксината се понася добре, като страничните ефекти са в съответствие с тези, наблюдавани при тези на възраст между 16 и 25 години, според последното проучване сред възрастни хора. Не са отбелязани страничните ефекти за по-младата възрастова група, като страничните ефекти, според проучването при възрастни, обикновено са леки до умерени и включват болка на мястото на инжектиране, главоболие, леко втрисане и умора.

В момента ваксината се прилага в САЩ само при хора на възраст над 16 г. Новото проучване предлага първи доказателства за това как ваксината ще действа и при юноши в училищна възраст.

Наскоро Pfizer и BioNTech започнаха тестове на ваксината си срещу COVID-19 и при деца на възраст от 6 месеца до 11 години с надеждата за разширяване на имунизацията сред тази възрастова група към началото на следващата годин. Педиатричното изследване, в което ще участват и деца на 6 месеца, започва седмица след началото на подобни тестове на Moderna.

Децата под 18 години са около 23% от населението в САЩ, и мнението на специалистите е, че дори по-голямата част от възрастните да се ваксинират, стадният имунитет трудно може да се постигне без ваксинирането на деца.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар