RMXnews: Гигантски протест срещу Санчес и социалистите. Тласната ли е Испания към разцепване?

RMXnews: Гигантски протест срещу Санчес и социалистите. Тласната ли е Испания към разцепване?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Стотици хиляди хора демонстрираха в Мадрид срещу опита на Социалистическата партия (PSOE) да завземе властта, като партията може да състави правителство само чрез спорни пактове със сепаратистки партии, които не само нарушават конституцията, но и заплашват да разцепят Испания, съобщава ReMix.

Испанската левица е излязла от бутилката. В събота освен стотиците хиляди хора, които отново демонстрираха в центъра на Мадрид срещу договорите на Социалистическата партия за съставяне на правителство, 30 000 души в Страната на баските поискаха самоопределение за региона.

Педро Санчес положи клетва като министър-председател в петък, след като парламентът му разреши да състави правителство с абсолютно мнозинство от 179 гласа. Въпреки това той плати огромна цена за властта, като трябваше да постигне споразумение със сепаратистките каталунски и баски партии, без което щеше да бъде принуден да свика нови избори.

Педро Санчес

В крайна сметка Санчес сключи пактове със сепаратистите, което породи опасения не само за конституционността на действията му, но и за върховенството на закона.

Той обеща на каталунците закон за амнистия, който ще помилва всички политици, участвали в движението за независимост от 2012 г. насам, включително Карлес Пучдемон, който от шест години се укрива в Белгия, след като не можа да поеме отговорност за противоконституционното обявяване на независимостта на Каталуния през 2017 г. Освен това Социалистическата партия опрости 20% от дълга на региона към държавата (около 15 млрд. евро) и предаде цялата железопътна инфраструктура на Каталуния и нейното управление.

В замяна на гласа „да“ на баските партии той обещава да им предостави собствена система за социална сигурност в рамките на две години и да признае баската страна като нация.

Демонстрантите, подкрепени от поне стотина неправителствени организации и десницата, обвиниха новия правителствен ръководител в държавна измяна и носеха плакати с лозунги като: „Не от мое име: никаква амнистия, никакво самоопределение“.

На събитието присъстваха също лидерът на дясната опозиционна партия Вокс Сантяго Абаскал и ръководителят на Народната партия (НП), която спечели предсрочните избори тази година, Алберто Нунес Фейхоо, който не успя да състави правителство само защото, за разлика от Санчес, отказа да сключи споразумение със сепаратистките партии.

По време на демонстрацията Фейхоо обвинява Санчес, че „издига стени в испанското общество“ и „унижава страната“, въпреки че твърди, че е приел тези крайни мерки, за да защити мирното съжителство на испанския народ. След това той определи встъпването в длъжност на лидера на Социалистическата партия в петък като измама и лъжа.

Изказа се и лидерът на Вокс Сантяго Абаскал, който отново определи споразуменията, сключени от Социалистическата партия за съставяне на правителство, като „държавен преврат“ След това той обяви, че партията му ще продължи да подкрепя всички мирни движения и в бъдеще, защото Испания не може да се откаже от битката.

Вече има признаци, че сепаратистките партии се стремят към разцепване на Испания, пише още изданието.

В баския регион около 30 000 души излязоха по улиците по призива на партията EH Bildu, която работи с бивши терористи от ЕТА и също е съюзник на Санчес. Те настояват за признаване на региона като независима държава.

От известно време насам не е имало такава активност по улиците в подкрепа на баските сепаратисти, тъй като това е регион, в който стремежът към самоопределение е значително намалял след прекратяването на дейността на бойната групировка ЕТА. С обещанията си, Санчес събужда движението към нов живот.

По време на преговорите и каталунците, и баските дадоха да се разбере, че ако помогнат за назначаването на Санчес за министър-председател, ще предявят допълнителни искания, едно от които е двата региона да станат юридически независими от Испания, което е строго забранено от испанската конституция. Ако Санчес иска да приеме закони през следващите четири години, освен че ще получи премиерското място, той ще се нуждае от тези сепаратистки сили, а на свой ред ще трябва да изпълни исканията им.

Резултатът може да означава, че Испания върви към разцепление, което ще има огромни последици за цяла Европа.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар