Samsung представи нов 200 МР сензор за камерата на Galaxy S23 Ultra

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Samsung представи днес нов сензор за камери на телефони, който най-вероятно ще бъде черешката на тортата при флагмана Galaxy S23 Ultra. 200-мегапикселовият ISOCELL HP2 е по-различен от досега обявените 200 МР сензори и идва с обещание за детайлни изображения и подобрено представяне, дори при ниска осветеност.

ISOCELL HP2 има 200 милиона пиксела с размер 0.6 μm всеки, а самият сензор е с оптичен формат 1/1.3″. Това е размер, популярен от 108-мегапикселовите сензори, което според Samsung означава повече пиксели без нуждата от по-голяма плочка за основната камера на смартфона. И действително при Galaxy S23 Ultra очакваме дизайн, сходен с този на Galaxy S22 Ultra, при който изобщо няма плочка, а обективите леко се подават от самия корпус. Сензорът използва технологията за обединяване на пиксели на Samsung Tetra2pixel, която при ниска осветеност може да прави 50 МР кадри с 1.2 μm размер на пикселите или 12.5 МР кадри с 2.4 μm, т.е. обединява 4 или 16 пиксела в един според ситуацията.


При видеозаписа ще се поддържа 8K при 30 к/с, като тогава сензорът обединява отново 4 пиксела в 1 (1.2 μm), тъй като така или иначе за тази видео резолюция са необходими около 33 МР.

Samsung въвежда технологията Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) за по-малко кадри с „измити цветове“ при твърде ярка светлина, което води до по-добра цветова репродукция и по-малко преекспонирани изображения.

HP2 използва Super QPD автофокусна система, която позволява всички 200 милиона пиксела да се използват за фокусиране. 

Корейците не потвърждават, че това е сензорът на Galaxy S23 Ultra, но още преди да бъде обявен той се говореше за съществуването му и намеренията на Samsung да го използва в следващия си флагман. В прессъобщението се казва само, че ISOCELL HP2 ще се използва от премиум смартфоните на утрешния ден и че вече е в масово производство. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар