Samsung ще започне масово производство на 4nm чипове от трето поколение

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Samsung Electronics планира да започне масово производство на 4nm чипове от трето поколение през втората половина на тази година, според онлайн публикация на Business Korea. Компанията не само е стабилизирала процента на работещите крайни продукти, но и е успяла да подобри производителността, консумацията на енергия и други характеристики на чиповете. Според съобщения в медиите, това дава възможност на Samsung да привлече нови или да си върне големи корпоративни клиенти.

Според доклад на компанията, публикуван на 12 март, тя възнамерява да започне да произвежда своите 4nm чипове от 2-ро и 3-то поколение през първата половина на тази година. Те предлагат по-добра производителност от SF4E, по-ранна версия на 4nm чипа. Известно е, че дори след пускането на SF4E на пазара Samsung Electronics не винаги успява да поддържа производството на качествени продукти на необходимото ниво, в резултат на което според Business Korea компанията е загубила най-големия си клиент – Qualcomm, който премина към партньорство с TSMC.Въпреки това, според съобщения в медиите, добивът на добри продукти, произведени в съответствие с 4-нанометровия процес, вече е достигнал 60 %. Въпреки че компанията все още е далеч зад TSMC, която има същия показател – 70-80%, експертите твърдят, че качеството на южнокорейското производство бързо се подобрява. С повишаването на качеството на продукцията ще се увеличи и конкуренцията с TSMC на пазара на чипове, произведени в съответствие с 5-nm и по-модерни технологични процеси.


Според Business Korea, най-модерният процесор днес е 3nm процес, но по-голямата част от продуктите на модерните заводи за полупроводници все още са 4 и 5nm чипове. По данни на Counterpoint Research през третото тримесечие на миналата година 4nm и 5nm чипове са съставлявали 22% от световното производство, докато 6nm и 7nm чипове са съставлявали 16%, а 16nm, 14nm и 12nm чипове – 11%. Още през февруари беше съобщено, че Samsung Electronics ще вземе назаем около 16 млрд. щ. долара от своето подразделение Samsung Display, за да развие производството на полупроводници, дори в условията на намаляващо търсене и обща криза в индустрията.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар