Search Engine Marketing – най-бързият начин за намиране на нови клиенти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Според SEO експертите от SeoWebDesign Search Engine Marketing (SEM) е един от най-ефективните начини за популяризиране на вашия бизнес онлайн. Маркетингът за търсачки подобрява видимостта на вашия уеб сайт в страниците с резултати (SERP). Това се случва предимно чрез платени реклами и обяви (платено показване, платено позициониране, реклами за видео търсене, реклами за локално търсене и др.). Накратко, SEM (Search Еngine Мarketing) увеличава трафика към вашия уеб сайт чрез купуването на реклами, които се появяват на страниците с резултати в Google, Bing и Yahoo. Ефективната стратегия за SEM обикновено надминава най-добрия ви търговец.

Четирите най-често срещани тактики в SEM

Платено позициониране и „Плати за клик“

„Плати за клик“ (PPC – Pay-per-click) е модел интернет реклама, при който вие, като рекламодател, плащате всеки път, когато потенциален клиент кликне върху вашата реклама. PPC е най-популярната форма на реклама в търсачките.

Това означава, че всеки път, когато потребител търси нещо в Google, Bing или Yahoo, което съвпада с вашите ключови думи, вашата реклама ще се показва. За да се появи рекламата ви на тези страници, трябва да наддавате цена за ключовите думи, които точно представят вашия бизнес. Когато спечелите при наддаването, рекламата ви ще започне да се класира по-високо, осигурявайки на уеб сайта ви максимална видимост.

Google AdWords е най-използваната днес система за PPC реклама. Тази платформа позволява на рекламодателите да създават реклами, които се показват в търсачката на Google. Коя реклама ще бъде показана на страницата с резултати на Google зависи от много фактори. Някои от тях са:

 • качество и релевантност на ключовите думи;
 • размера на офертата;
 • технически изисквания и много други.

PPC рекламата има много предимства. Тя ви позволява да се свържете с потенциални клиенти още в момента, в който те потърсят продукт или услугата, които съвпадат с вашите. Ако рекламата и ключовите ви думи описват точно бизнеса ви, PPC може да окаже голямо влияние върху трафика на уеб сайта ви.

Точно преди написването на този текст Google въведе огромна промяна, която премахва рекламите от дясната страна на резултатите от търсенето за настолни компютри. Сега рекламите са позиционирани само в горната и долната част на страницата. Има четири платени резултата от търсенето в горната част, вместо три и нито един от дясната страна. Това е сериозна промяна, тъй като платените реклами са по-видими от всякога, оставяйки органичните резултати от търсенето с малка или никаква видимост на повечето устройства.

Платено показване (Paid inclusion)

Платеното показване е модел SEM, който може да има много различни форми. Примерите за платено или гарантирано показване включват тактики, при които единствените показани сайтове са тези, които са платили, за да са видими. Възможно е те да са смесени с неплатените сайтове или URL адресите да зареждат по-бързо, да се показват по-често и тн. Възможно е при платеното показване всички страници на уеб сайта да са видими, а при безплатното само някои или само част от страницата. Вариантите наистина са безброй.

За разлика от PPC, методът на платеното показване не дава гаранция за първо класиране. Той гарантира само показването в рамките на страниците с резултати на търсачките.

Контекстна реклама

Контекстната реклама е форма на целева реклама, която предоставя контекстуална целева реклама на уеб страницата, която разглеждате, въз основа на съдържанието на тази страница. Технологията за контекстна реклама показва вашето съобщение на потребителите точно когато те четат за подобни на вашите продукти и услуги в други сайтове. Това се случва автоматично и в реално време.

С други думи, технологията за контекстна реклама показва реклами, които са свързани с уникалното съдържание, което конкретен потребител търси в интернет. Съществуват няколко вида контекстна реклама:

 • Текстови контекстни реклами – При текстовите контекстни реклами, рекламите се появяват като хипертекстови връзки в съдържанието на страницата. Този вид контекстна реклама обикновено работи по модела “цена за клик” (CPC). Всеки път, когато посетител кликне върху такава реклама, собственикът на уебсайта получава заплащане от рекламодателя. Други модели включват цена за 1000 импресии (CPM), цена за действие от страна на посетителя (CPA) и цена за достигане до някаква цел (CPP) за реклами с мултимедийно съдържание (известни също като Pay Per Play (PPP)).
 • Спонсорирани реклами – този тип реклами се появяват в определени области на уеб страницата. Обикновено рекламодателите могат да избират къде да се показват техните реклами на определена страница.
 • Изскачащи реклами – Този вид контекстна реклама като цяло е станал най-малко популярен сред потребителите. Изскачащата реклама е реклама, която се показва в нов прозорец на браузъра, обикновено над горната част на прозореца, който потребителят разглежда.Този изскачащ прозорец може да бъде в много различни форми и размери. Прозорецът се появява, ако потребителят е кликнал с мишката или я е придвижил. На преден план на визуалния интерфейс се появява прозорец, съдържащ оферта за продукт или услуга, отстъпка, промоция или нещо друго. Изскачащите прозорци са подобни на изскачащите реклами. Единствената разлика е, че прозорецът, съдържащ офертата, се появява под текущия браузър на потребителя, което го прави по-малко натрапчив и по-приемлив за потребителите.

Google AdSense е първата значима мрежа за контекстна реклама. Те използват контекстуално таргетиране, което предполага използването на анализ на ключови думи, честота на думите, размер на шрифта и цялостната структура на връзките в мрежата, за да се определи за какво се отнася дадена уеб страница и да се подберат точно рекламите на Google за всяка страница.

Google AdSense предоставя реклами на уеб сайтовете на физически лица. Google плаща на уеб издателите за рекламите, показвани на техния сайт, въз основа на кликванията на потребителите върху рекламите или в зависимост от показванията на рекламите.

Digital Asset Optimization (Оптимизиране на цифровите активи)

DAO е процес на оптимизиране на цялото ви съдържание – видео, подкасти, изображения и др. – за търсачките.

Правилно подбиране на ключовите ви думи

Изборът на правилните ключови думи е в основата на успешния маркетинг. Ключовите думи могат да направят или да провалят вашата онлайн маркетингова кампания. Насочването към грешни думи или изборът на думи, които не са свързани пряко с вашия бизнес, може да генерира нискокачествен или дори никакъв трафик. Налични са различни безплатни инструменти, които ви помагат да определите ключовите думи, които най-точно представят вашия бизнес:

 • Google AdWords Keyword Tool;
 • Google Trends;
 • Безплатен инструмент за ключови думи на WordStream.;
 • Инструмент за предлагане на ключови думи SEO Book;
 • Безплатен инструмент за предлагане на термини за търсене Trellian.

Разликата между SEO и SEM

За много хора оптимизацията за търсачки (SEO) и маркетингът за търсачки (SEM) са силно неясни понятия. Разбирането на разликите между SEM и SEO е много важно, когато става въпрос за управление на маркетинговия ви бюджет. В началото на 2000 г. SEM първоначално беше определен като общ термин, който включваше SEO и платено търсене. Но днес повечето експерти смятат, че SEO и SEM са две отделни практики – SEO за оптимизиране на уебстраници за търсачките и SEM за разширено популяризиране и платено класиране на страници.

SEO се отнася до техниките за оптимизация на сайта и извън него, които се използват, за да помогнат на вашия уеб сайт да постигне възможно най-високо класиране. SEO класирането се нарича още органично класиране на страниците. Органичното класиране на страници е класиране, за което не плащате. Сайтът ви се показва при ключови думи въведени от потребител.

SEO оптимизацията е дългосрочна стабилна инвестиция, която е необходима, за да може сайтът ви да бъде открит от търсачките и да се показва. Колко високо ще се класира, зависи до голяма степен от качеството на техниките за оптимизация и също толкова от съдържанието на уеб страниците ви.

SEM се отнася до платените обяви за търсене. SEM е краткосрочна тактика. Когато се прилага добре, можете да очаквате незабавна и впечатляваща възвръщаемост.

Оптимизацията за търсачки и SEM са изключително важни за развитието на вашия онлайн бизнес и познаваемостта на марката. Когато определяте целите си за онлайн растеж, ще трябва да определите бюджет и за тези две стратегии.

Източник: https://seo-webdesign.bg/

Коментари

Коментара

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар