Seatrec създаде вечни захранвания на базата на парафин за автономно изследване на океаните

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Въпреки мощта на технологията на нашата цивилизация, дълбините на моретата и океаните все още крият своите тайни. Традиционният метод за изследване на водите чрез експедиции с океанографски кораби е изключително скъпо начинание, да не говорим за обявеното въздействие върху околната среда на дизеловото задвижване. Изследването на дълбините с автономни средства се сблъсква с проблема за ограниченията на мощността и също не решава проблемите. Това, което е необходимо, е безкраен източник на енергия. И такъв вече има.

В отговор на запитване от НАСА и няколко други организации, Seatrec разработва самозареждащи се захранващи устройства за автономни морски платформи. В двата си проекта компанията използва един и същ принцип – съхраняване и използване на енергия по време на фазовия преход на материята от твърдо в течно състояние и от течно в газообразно и обратно. Последната разработка на компанията е “безкрайният” поплавък infiniTE. Системата за презареждане на поплавъка разчита на свойството на парафина да се втвърдява и да намалява обема си при охлаждане, например при потапяне във все по-студена океанска вода. 

След като изплува на повърхността, парафинът преминава в течна фаза и поради разширяването на веществото натрупаната му кинетична енергия създава свръхналягане в системата, което се насочва за извършване на работа – за въртене на генератора. Батериите на платформата се зареждат. Няколко цикъла на гмуркане и излизане на повърхността зареждат батериите на борда на автономната система и ѝ позволяват да продължи да изследва дълбините.

Устройството infiniTE е тествано в практиката. То е способно да захранва доста сложни системи, например за ехолокация или за изследване на океанската акустика. Данните се събират в изобилие и непрекъснато без човешка намеса. Това ще подобри събирането на данни за зараждането на урагани, например, за да се подобри точността на прогнозиране на тези опустошителни събития. А след това има и потенциална заплаха от подводните флотилии на недружелюбни държави. Но това ще бъде друга история.


Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар