Siemens не си изпълнява договорните задължения, „Газпром“ спира доставките на газ за част от Европа

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският гигант не може да изпълни задълженията си поради „извънредни обстоятелства“

Руският газов гигант „Газпром“ е обявил форсмажорни обстоятелства за доставките на газ за поне един голям клиент в Европа. Това става ясно от писмо от 14 юли, видяно от Ройтерс.

В документа се посочва, че „Газпром“, който има монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, не може да изпълни задълженията си за доставка поради „извънредни обстоятелства“ извън неговия контрол.

Търговски източник поясни, че писмото се отнася за газопровода „Северен поток 1“ – основен маршрут за доставки до Германия и извън нея.

Позоваването на непреодолима сила, използвано, когато бизнесът е засегнат от обстоятелства извън неговия контрол, вероятно ще изостри допълнително напрежението между Русия и Запада.

Европейският съюз, който наложи санкции на Москва заради руската инвазия в Украйна, има за цел да спре използването на руски изкопаеми горива до 2027 г., но иска доставките да продължат засега.

На 11 юли доставките на руски природен газ за Европа през тръбопровода „Северен поток 1“ бяха прекратени за извършването на планирана годишна техническа поддръжка.

Европейските лидери обаче се опасяваха, че Русия може напълно да спре доставките на газ в отговор на наложените ѝ санкции заради инвазията в Украйна.

По-рано днес стана ясно, че след извършен ремонт турбината на Siemens от „Северен поток 1“ е била изпратена от Канада в Германия. След като бъде доставена в Германия, турбината ще бъде изпратена по суша до Финландия. Планирано е тя да пристигне в компресорната станция Портовая, откъдето на 24 юли ще бъде взета от руския енергиен гигант „Газпром“.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар