SpaceX започва тестовете на новия прототип на Starship

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

SpaceX изведе новият прототип на Starship на тестовата площадка в Бока Чика, Тексас. Ракетата ще се подготви за статични тестове на втората си степен.

Вижте снимки на първия орбитален прототип на Starship >> >> >>При статичния тест двигателите на превозното средство се запалват за кратко, докато то остава закотвено към земята.


В по-късен етап SpaceX ще проведе и статични тестове на гигантската първа степен, наречена Super Heavy.

С височина от 120 метра Starship вече е най-голямата и висока ракета, правена някога. Първата степен има цели 33 ракетни двигателя, а втората разполага с 6.

Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява добива да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита и от Марс към Земята.

Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА – SLS.

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS – само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция “Мир”.

Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство.

Първият орбитален тест в пълна конфигурация на Starship завърши с експлозия в стратосферата. Тя бе причинена от дефектирали двигатели. Най-вероятната причина за това са бетонни отломки от ракетната площадка. Илон Мъск обеща да обнови инфраструктурата в Бока Чика преди вторият опит. Макар милиардерът да се зарече той да стане преди края на тази година, то е много вероятно вторият орбитален тест да се случи през 2024 г.

 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар