SpaceX каца на Марс през 2018г.

Любопитно, Наука, Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

 

28_ag1zotSpaceX ще прати своята космическа капсула Dragon 2 на Марс само след две години.

Dragon 2 е създадена да може да каца навсякъде в Слънчевата система. Мисията Red Dragon Mars ще бъде първият тестов полет“, заявява в twitter собственикът на SpaceX Елън Мъск.  “Dragon 2 е идеална за пилотирани пътувания между Земята и Луната. По-далеч от това не би било забавно за астронавтите, защото пространството вътре в капсулата е сравнимо с това на един SUV автомобил“, продължава Мъск.
Все още не е ясно с какъв товар ще излети капсулата, като това предстои да бъде разкрито.

Ако SpaceX постигне успех с Dragon 2 през 2018 г., това би значело, че пред компанията остават доста по-малко пречки за осъществяването на пилотиран полет с капсулата, предназначена за целта – Crew Dragon.Учени от НАСА проучват възможността капсулата Dragon 2 да бъде използвана за вземането и транспортирането към Земята на марсианска почва, като за целта би могла да се използва робо-ръка или мини марсоход.

Обмисля се пробиването на дупка с дълбочина 1 метър в марсианската почва и вземането на проба от там.

Всъщност SpaceX може да изпреварят НАСА, защото космическата агенция не планира да изпрати все още разработващата се нова капсула Orion на Марс през това десетилетие.

Освен като идеален “тестер” на технологиите за пилотирано кацане на Червената планета, Dragon 2 може да помогне на бъдещата колонизация на Марс и по друг начин – чрез изпращане на необходимите материали за това.

Космическата капсула на SpaceX ще може да транспортира 1 тон към Марс, като полезният обем на Dragon 2 ще е около 7 кубични метра.

Dragon 2 има и още едно предимство – относително ниската цена.

За изстрелването на капсулата към Марс ще бъде използвана ракетата Falcon Heavy, чийто първи полет ще бъде този ноември.

Falcon Heavy се състои от една стандартна ракета Falcon 9, като към нея ще бъдат добавени още две първи степени на Falcon 9. Това значи, че Falcon Heavy ще може да се възползва от технологията за повторно използване на първите степени на ракетите, което в крайна сметка ще намали значително цената на изстрелванията.

Приблизителната цена на мисията Red Dragon Mars ще бъде около 400 милиона долара.

Източник: Dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар