SpaceX повтори рекорда за използване на първата степен на Falcon 9 за 17-и път

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Авиокосмическата компания SpaceX извърши поредното изстрелване в космоса в рамките на програмата за разширяване на броя на спътниците от съзвездието Starlink. По време на сегашното изстрелване беше използвана първата степен на ракетата носител Falcon 9, която преди това е била използвана в 16 космически изстрелвания. За SpaceX това постижение е повторение на собствения ѝ рекорд за брой повторни употреби на първата степен на ракетата носител.

Falcon 9 с 22 телекомуникационни спътника Starlink на борда излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида на 23 септември в 23:38 ч. местно време (24 септември, 06:38 ч. българско време). Около девет минути след старта, първата степен извърши меко кацане върху специална плаваща платформа. В описанието на мисията се казва, че за тази първа степен настоящото изстрелване е 17-то, което е най-доброто постижение на SpaceX.Обърнете внимание, че компанията повтори рекорда само няколко дни след постигането му, когато при друго изстрелване в космоса за 17-и път беше използвана различна първа степен на Falcon 9. След отделянето втората степен продължи да се движи в посочената посока и около час по-късно спътниците бяха разположени в ниска околоземна орбита на Земята.


Съзвездието от спътници на Starlink към момента включва повече от 4750 апарата. В същото време компанията има разрешение да изведе в околоземна орбита 12 хил. телекомуникационни спътника. Като цяло SpaceX планира да изпрати в Космоса повече от 30 хил. спътника.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар