SpaceX представи скафандър за излизане в открития космос

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Аерокосмическата компания SpaceX представи скафандрите EVA (Extravehicular Activity), които ще бъдат използвани за първата в историята космическа разходка на борда на космическия кораб Crew Dragon в рамките на програмата Polaris. Скафандрите за космическа разходка на SpaceX се основават на скафандрите, които вече се използват при пилотираните мисии на компанията.

Инженерите на SpaceX са направили много промени в дизайна на съществуващите скафандри на компанията, за да ги направят подходящи за използване извън космическия кораб. Наред с други неща, подобрена е конструкцията на движещите се части на скафандъра и е подобрена терморегулацията. Модернизираният шлем има ново покритие, което по-добре предпазва очите на астронавтите от слънчевата светлина. В шлема е вграден и прожекционен дисплей, който ще показва информация за състоянието на скафандъра по време на космическата разходка.

Скафандрите за EVA ще бъдат използвани за първи път в рамките на мисията “Поларис Зора”, част от програмата “Поларис”, спонсорирана от милиардера Джаред Исакман. Той и още трима членове на екипажа ще се отправят на туристически полет в космоса, където е предвидено да извършат излизане в безтегловност от космическия кораб Crew Dragon. Обърнете внимание, че корабът на SpaceX не разполага с шлюз, така че всички членове на екипажа ще трябва да използват нови скафандри, защото по време на излизането в открития космос корабът ще се разхерметизира.

Съобщава се, че по време на мисията Polaris Dawn двама от четиримата членове на екипажа ще излязат извън космическия кораб Crew Dragon. Това ще включва използването на устройството Скайуокър, което се намира в предния люк и има ограничители за ръцете. По време на тази задача ще бъдат събрани данни за ефективността на скафандрите за EVA и за това колко удобно е да се работи в тях в открития космос.

Новите скафандри на SpaceX вече са преминали през обширни тестове в лабораторни условия, включително тест, при който капсулата Crew Dragon е поставена във вакуумна камера и след това е разхерметизирана. Вицепрезидентът на SpaceX Стю Кич заяви по време на представянето, че всички тестове са преминали според очакванията. Компанията също така отбеляза, че тези скафандри ще бъдат важна стъпка към мащабируема конструкция на скафандър за бъдещи мисии с голяма продължителност, включително изграждане на база на Луната и град на Марс. Според SpaceX тези мисии ще изискват милиони скафандри.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар