SpaceX се прицелва в нова иторическа мисия на 31 юли

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Polaris Dawn е част от частна програма за човешки космически полети, финансирана от милиардера Джаред Айзъкман. Тя ще стартира не по-рано от 31 юли, обявиха представители на проекта в кратко изявление за X.

Екипажът планира да проведе първото по рода си частно излизане на астронавт в открития космос (космическа разходка) с поръчкови скафандри на SpaceX. Освен това тя ще осъществи множество експерименти.

Орбитата на Polaris Dawn ще отведе мисията на около700 километра над Земята, в най-високия полет с екипаж след лунните мисии на “Аполо” през 60-те и 70-те години на миналия век. За сравнение, Международната космическа станция орбитира на приблизително 400 км.

Членовете на мисията Polaris Dawn

Членовете на мисията Polaris Dawn

Снимка: Polaris Program / John Kraus

Polaris Dawn ще бъде първата от три мисии на програмата Polaris, всички финансирани и командвани от Айзъкман. Той също ръководи и финансира изцяло първият изцяло цивилен полет в космоса от септември 2021 г., с който събра 250 милиона долара за детската изследователска болница в щата Тенеси.

Освен Айзъкман, мисията включва пенсионираният лейтенант от ВВС на САЩ полковник Скот “Кид” Потийт като пилот и специалисти по мисии. На борда на Dragon ще са Сара Гилис и Анна Менон – и двете са оперативни инженери на SpaceX.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар