SpaceX създава мрежа от стотици шпионски спътници по искане на американските разузнавателни служби

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Частната авиокосмическа компания SpaceX на Илон Мъск от момента на основаването си печели добри пари от държавни поръчки, а Ройтерс в края на тази седмица успя да научи, че в интерес на военното разузнаване на САЩ тя формира нискоорбитална мрежа от стотици шпионски спътници от 2020 г., а сумата на договора се измерва в 1,8 млрд. щ. долара.

Подразделението на SpaceX, което отговаря за изпълнението на този проект, се нарича Starshield. Още през 2020 г. компанията започна да извежда в орбита прототипи на разузнавателни спътници, които позволяват бързо да се получат изображения на почти всяка цел на повърхността на Земята за планиране на военни операции на тактическо и оперативно ниво. Първите прототипи на такива спътници, които вече натрупаха повече от десет броя, SpaceX изстреля по отделен договор за 200 млн. долара от 2020 г., но година по-късно беше подписан договор за 1,8 млрд. долара, покриващ задълженията за изстрелване на няколкостотин спътника с такова предназначение.

Подчертава се, че разузнавателната мрежа Starshield ще функционира независимо от съществуващото съзвездие Starlink, но също ще бъде разположена на ниска орбита. В допълнение към оптичните сензори, разузнавателните спътници на SpaceX ще изискват оборудване за високоскоростно предаване на информация по оптични канали, като то за нуждите на компанията се разработва от външни изпълнители.

Целият проект остава в тайна, но първите споменавания за него прозвучаха на страниците на The Wall Street Journal още през февруари тази година. Според Ройтерс програмата Starshield се изпълнява в интерес на Националната агенция за космическо разузнаване на САЩ (NRO). Експертите обясняват, че ако тази инициатива се окаже успешна, американската армия ще разполага с мощна разузнавателна система, която ще ѝ позволи бързо да проследява движението на вражеските сухопътни сили практически по целия свят.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар