Starship избухна и при третия опит, но в края на полета – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Starship избухна и при третия опит, но в края на полета

Стоп кадър/YouTube/SpaceX

Компанията SpaceX на Илон Мъск изстреля в космоса най-мощната ракета, създавана някога – Starship, при третия си опит, но пак се появиха проблеми.

Starship се издигна успешно след изстрелване от базата в югоизточен Тексас около 08:25 ч. местно време (13:25 ч. по Гринуич) и отиде “по-далеч, отколкото сме стигали досега”, заяви екипът на SpaceX в прякото си предаване.

Това беше третият тестов полет на ракетата след опита през април, който се взриви, и през ноември, който беше прекъснат.

Загуба на комуникация

След като достигна орбита обаче, съдбата на Starship е неизвестна. SpaceX изгуби две ключови комуникации по едно и също време – контакт със Starlink, интернет услугата на компанията, и с TDRSS – сателитна система за проследяване и предаване на данни. Едновременната загуба и на двете подсказва, че космическият кораб може да се е разпаднал, пише CNN.

Дан Хуот от SpaceX обяви: “Сега се обаждаме, че сме загубили (кораба). Но отново – просто е невероятно да видим колко по-далеч стигнахме този път”. SpaceX загуби и Starship, и ускорителя Super Heavy много по-рано по време на последните два летателни теста.

Компанията обичайно описва неуспехите по време на тези ранни тестови полети като нещо нормално. Целта на изпитанията е да се съберат важни данни, за да могат инженерите да се върнат и да поправят Starship, подобрявайки го за бъдещи мисии.

“Днес се опитвахме да разберем как да накараме Starship да издържи на орбиталната скорост, навлизането в атмосферата. И се надяваме скоро да разберем това”, обявиха от компанията.

“Наистина изглеждаше, че сме загубили Starlink и част от потока от данни точно по едно и също време”, каза Дан Хуот. “Ако и двата сигнала прекъснат точно по едно и също време, това може да означава, че сме загубили кораба”.

Какво постигна Starship?

Все пак има позитиви. Космическият кораб достигна орбитална скорост. SpaceX завърши демонстрацията за прехвърляне на гориво и бяха тествани вратите за полезен товар на Starship. Твърде рано е да се каже дали те са напълно успешни, тъй като инженерите заявиха, че трябва да прегледат някои данни. Не е ясно дали ускорителят Super Heavy се е приземил цял. Космическият кораб пък е имал за цел да се приземи аварийно.

Високият 120 м кораб Starship цели да постави началото на революция в космическия транспорт, като промени начина, по който получаваме достъп до Космоса, и намали радикално разходите за извеждане на хора и предмети в орбита.

Успехът в случая би бил ключова победа за програмата “Артемида” (Artemis) на НАСА, която планира да използва Starship за изпращане на астронавти на Луната през следващите години, пише Actualno.com.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар