Бойко Борисов пари

THE SPECTATOR: Трагедията на България – фалиралата държава-членка на ЕС

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британското издание THE SPECTATOR: Трагедията на България – фалиралата държава-членка на ЕС

 

…България е член на Европейския съюз. Но четейки вестниците, разбираме, колко малко се е променила. Конспирацията и параноята остават, но този път те се подпомагат от милиарди евро финансиране от Европейския съюз. И тези, които управляват страната нямат проблеми с Брюксел. И това е скандално. България има най-високо ниво на корупция в ЕС, според Transparency International. Но едва сега събитията около настоящия премиер Бойко Борисов – бивш пожарникар – най-накрая получават известно международно внимание.

Снимки на Борисов, който спи в спалнята си с 9-милиметров пистолет Glock и пакети от 500-еврови банкноти в чекмеджето му, изтекоха и бяха изпратени по целия свят, както и записи от телефонните му разговори, обсипани с нецензурни думи и заговори. Борисов се опита да отрече за снимките, като се аргументира, че всеки трябва да знае, че министър-председателят на най-корумпираната държава-членка на ЕС трябва да спи с пистолет. Според него, неговите врагове са се опитали да го компрометират и допълни, че: „Всичко, което липсва, е малко момче до мен“.

България има съмнителното отличие – най-високо ниво на корупция в ЕС. В страната, впримчена в корупция, всичко това поражда въпроси. Акцентът на продължаващите антиправителствени протести са връзките на Борисов с двама мъже: Ахмед Доган, който управляваше етническата турска партия в България. Протестите избухнаха миналия месец, след като се появи информация, че правителствените служби за сигурност защитават луксозния черноморски комплекс на Доган, отрязвайки достъпа до обществения плаж наблизо. Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, отиде на плажа, като заяви, че иска да забие българското знаме в пясъка.

Той засне случката на мобилния си телефон, пусна го в социалните медии и последва хаос. Основният въпрос, който хората си задават: Защо Борисов позволява парите на данъкоплатците да се използват за осигуряване на охраната на частен милиардер? Но Борисов намери съюзници в Европейската народна партия. Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП, излезе с изявление в подкрепа на “борбата срещу корупцията” на българското правителство. Но протестите все още продължават – а българските граждани скандират „Мафия“. В това време Борисов се сдоби с пакет от 29 милиарда евро от ЕС. А един протестиращ вдигна табела: “Европейски съюз, сляп ли си?”

Най-вероятният отговор е, че ЕС вижда това, което иска да види. Един български източник с връзки с ЕС, ми казва, че Борисов се разглежда като канал за Турция: „Той е политическа кабина под наем: стига да продължава да казва „да“, той ще получи златния си душ в евро.“

Това може да е краткосрочна стратегия… Сега Борисов е под натиск да подаде оставка, но далеч не е сигурно, че ще го направи. Независимо кой е отговорен, ЕС трябва да направи много по-задълбочен анализ на стратегическата корупция. Голяма част от парите могат да бъдат отчетени на хартия – но ЕС трябва да проучи кой получава договорите и колко компетентна е инфраструктурата, която се доставя. Сега възнаграждават лоялността за сметка на върховенството на закона.

Красен Станчев, икономист от Софийския университет, твърди, че паричните средства на ЕС се насочват към корупционни сили в България по два начина: Единият е чрез директно разпределяне на средствата на фирми, собственост на близки до Борисов хора. От 200 милиона евро, предоставени на собственици на къщи за гости, по-голямата част от тях бяха насочени към приятели и семейства от правителствения и политическия елит. Другият канал е финансирането на националната инфраструктура, което може да бъде направено така, че да изглежда напълно законно. Но проектът за изграждане на магистрала бива разделен на отсечки от 10 до 20 километра, което възпира международните компании да участват в търга. “Това прави пътя по-скъп за изграждане”, казва Станчев. “Струва три пъти повече, да се изгради километър магистрала в България, отколкото в Норвегия, въпреки по-тежкия терен и по-високата цената на труда в Норвегия.”

А Брюксел изглежда щастлив, макар че всичко не е такова, каквото трябва да е. „Някой в Берлин прави цинично изчисление – милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да се връзваш на ухажванията на Борисов и да го държиш стабилен … на кого му пука за някакви различни „съвети“? “

Интересите на обикновените българи са забравени. Те все още живеят в клептократична държава – и всичко, което могат да направят, е да попитат, защо толкова малко се е променило и кой е отговорен за това?

ИЗТОЧНИК: THE SPECTATOR

С големи съкращения


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар