The Washington Post: Стефан Янев на битка с корупцията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Авторитетният The Washington Post отдели стая за новия български премиер Стефан Янев. Вестникът разказва за това как служебният министър-председател на България призова за обединяване на националните усилия за отстраняване на вкоренилата се ендемична корупция.

Янев говори на заседание на правителствения съвет за сигурност, който той свика в понеделник, 7 юни, за да обсъди нови политики за борба с корупцията след санкциите на правителството на САЩ срещу българските държавни служители и бизнесмени за техния ”изключителен принос” в корупцията.

Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ обяви санкции по глобалния закон “Магнитски” срещу бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски; олигарха Васил Божков и бившия служител по националната сигурност Илко Желязков за предполагаемите им роли в публичната корупция.

Наложени са и санкции на 64 юридически личности, за които се твърди, че са свързани с тях, като заяви, че този ход е най-голямото му действие, насочено към корупцията до момента.

Санкциите срещу българите и компаниите ефективно им пречат да имат достъп до финансовата система на САЩ, замразяват техните американски активи и забраняват на Америка да правят бизнес с тях.

Янев заяви, че българското правителство ще се опита да сведе до минимум възможните политически и икономически рискове за страната от санкциите на САЩ.

„Трябва да защитим държавните компании от налагането на финансови санкции. За тази цел трябва да предотвратим банкови транзакции с тези разследвани лица, за да не бъдат блокирани бизнеси и държавни компании “, каза Янев.

Той обаче призна, че санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България има дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последиците от това вече излизат извън границите на страната.

България, член на Европейския съюз и НАТО, е многократно порицавана от западните си партньори, че не успява ефективно да се бори с корупцията. Transparency International, наблюдател на корупцията, обяви България за най-корумпираната държава в 27-членния ЕС.

Янев заяви, че корумпираната среда в България не само унищожава международния авторитет на страната, но и подкопава нейната политическа система и основите на нейната демокрация, правейки я нефункционална и неефективна.

„Няма начин да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика или функционираща социална система, без да решаваме основните проблеми с корупцията“, каза той.

Временното правителство, назначено след неокончателните парламентарни избори през април доведе до поредица от разкрития за предполагаема корупция, включваща предишното правителство на експремиера Бойко Борисов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар