Threads задминава X: Социалната мрежа на Зукърбърг води по изтегляния

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В условията на ожесточена конкуренция платформата за микроблогове Threads отбелязва значително увеличение на броя на дневните изтегляния през последните три месеца в сравнение с X (бившия Twitter). Този успех, подкрепен от аналитичните данни на Appfigures, е показателен за нарастващия интерес на потребителите към алтернативни услуги за микроблогове на фона на реформите на Илон Мъск в X.

Откакто милиардерът придоби Twitter за 44 млрд. щ. долара, преименува го на X и направи редица значителни промени в платформата, обществеността с тревога наблюдава потенциалния срив на социалния гигант. Тези, понякога драматични, реформи доведоха до разцвета на нови услуги като Threads, Bluesky и Mastodon, които се стремят да привлекат потребители, търсещи алтернатива на X. Според последните данни на аналитичната фирма Appfigures платформата за микроблогове Threads е на върха.

От стартирането си през юли 2023 г. Threads мигновено е привлякла повече от 100 милиона потребители за по-малко от седмица. По-голямата част от изтеглянията на Threads са направени в Google Play, докато приложението е изтеглено около 600 000 пъти от Apple App Store. Въпреки че първоначалната вълна на интерес към услугата бързо отслабва и ангажираността на потребителите спада със 70% до края на месеца, дневните изтегляния на Threads остават постоянно по-високи от тези на услугата X, която започва да отбелязва известен спад през същия период от време.

Въпреки това към декември изтеглянията на Threads отново започнаха да се увеличават и останаха на високо ниво, докато X се представяше много по-скромно. През последните три месеца инсталациите на Threads са били двойно, а понякога и тройно повече от тези на X, което потвърждава нейната преднина пред конкурентите. На свой ред платформите Mastodon и Bluesky са децентрализирани, така че Appfigures не можа да проследи точно тяхното представяне, но въпреки това, заедно с X, те получиха скромен скок на интереса в началото на февруари.

Важно е да се отбележи, че макар дневните изтегляния на приложения да са показател за ръста на аудиторията, зряла платформа като X естествено привлича потребители по-бавно, отколкото нова услуга като Threads, тъй като милиони хора вече са я инсталирали на своите устройства. Въпреки това последните финансови отчети на двете компании показват, че Threads е надхвърлила една четвърт от активните потребители на X за по-малко от година.

Анализ от миналата есен показа, че резултатите на X са намалели във всички направления след една година управление на Мъск. В началото на 2024 г. американската холдингова компания Fidelity, един от големите инвеститори на X, оценява компанията със 70% под сумата, която Мъск е платил за нея през 2022 г. Освен това проблемът с ботовете в платформата X продължава да се задълбочава, което затруднява определянето на броя на истинските активни потребители на социалната мрежа. Въпреки че и Threads, и X са увеличили усилията си за борба със спама, много потребители отбелязват, че ботовете изглежда са по-разпространени в X от всякога.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар