Type 10 е един от най-модерните и маневрени нови танкове (снимки)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Създаването на едновременно мощен, добре брониран и лек танк е сложна задача. Подобни машини обаче могат да минават през по-труден терен, да прекосяват по-малки мостове и да запазват своята бойна сила. С редица компромиси тази философия се следва от съветските и руските бронирани машини. Оказва се обаче, че Япония е страната, създала един от най-модерните и маневрени нови танкове.

Type 10 е четвърто поколение основен боен танк, произведен от Mitsubishi Heavy Industries. Той е приет на въоръжение през 2012 година, а при създаването му японските специалисти са изследвали всеки един съвременен конфликт.

Вижте как изглежда Type 10 >> >> >>

Замисленият още от началото на века танк трябвало да е лек, много маневрен, но да може да издържа на нападения с РПГ и други атаки, характерни за битки в градски условия. Оказва се, че в днешно време рядко има директи сражения танк срещу танк. По чести са именно нападенията с различни ракети и умни муниции.

Японците решават да заложат на броня с модулен дизайн.

Защитата на Type 10 се състои от модулни секции. В зависимост от профила на мисията и изискванията за тегло могат да се монтират различни комплекти.

Защитата на танка срещу 120-милиметрови снаряди клас KE е ограничена до предната част на купола, бронята на оръдието и предната част на корпуса, с изключение на най-ниската част.

За сметка на това устойчивостта към различни анти-танкови ракети, експлозиви и бронебойни муниции е повишена.

Теглото на Type 10 е 40 тона в базова конфигурация, 44 тона в стандартна конфигурация и 48 тона в пълна конфигурация.

Задвижването се осигурява от 22.6-литров дизелов V8 MHI двигател с мощност от 1 200 конски сили. Максималната скорост е 70 км/ч, а с един резервоар се изминават 500 км.

Type 10 използва напълно ново оръдие, дело на Japan Steel Works. То е с 120-милиметров калибър и изстрелва специално разработени за танка муниции. Те могат да пробият хибридна реактивна броня като Контакт-5. Това означава, че Type 10 може да унищожава без проблем Т-90, Т-80 и модернизираните Т-72.

Японският танк идва с много съвременна електроника и подобрения в зарядната система.

Токио се хвали, че Type 10 може да преминава през 84% от мостовете в Япония, докато по-тежките съвременни западни танкове могат да минават през едва 40% от тях.

Друга важна характеристика е способността за движение на зад с максимална скорост и прецизността на оръдието. Танкът може да стреля точно през 3,5 секунди, заради системите, които намаляват отката.

Специален алгоритъм съпоставя набелязаната цел с базата си от данни. Това води до по-точното й определяне, а системата сама се прицелва в по-слабите части на целта. Компютърът пък може да споделя данните автоматично на ниво взвод.

Япония разполага с 106 бройки от новия си танк. Цената на Type 10 е 15 милиона долара, но износът му извън страната е забранен.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар