US дипломати в Русия искат да си сложат Sputnik V

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тъй като собственото им правителство не може да им осигури ваксини срещу Covid-19, редица американски дипломати, базирани в Москва, са помолили своите домакини да им позволят да бъдат ваксинирани със собствената пионерска формула Sputnik V на Москва.

Това твърди The Washington Post, позовавайки се на документи, получени от вестника, които разкриват, че представителите на САЩ по целия свят са се оплакали от начина, по който техните началници са решили да разпространяват ваксините, предаде RT.

“В Русия някои служители на Държавния департамент призоваха Москва за дози от произведената от нея руска ваксина Sputnik V, след като Вашингтон не можеше да обещае доставката на произведени в САЩ ваксини в близко бъдеще”, се посочва в доклада, цитиращ служители.

“Държавният департамент не препоръчва на служителите си да го приемат, но им позволява да вземат собствени здравни решения.”

Изданието също така разкри, че разочарованието не се ограничава само до Русия, като подобни жалби идват от американски дипломати, разположени по целия свят. Държавният департамент на САЩ е поискал 315 000 дози ваксина, за да покрие цялата си работна сила, но е получил едва 23 процента, твърди Post.

В петък руското министерство на външните работи разкри, че е изпратило покани до всички посолства в страната техните служители да бъдат ваксинирани.

[Тази практика] е широко разпространена в много държави и е напълно разбираема – успешната борба срещу епидемията изисква, доколкото е възможно, широко покритие на всички хора в страната “, се посочва в нея.

Въпреки че САЩ все още не са одобрили Sputnik V, ваксината вече е разрешена в 29 различни страни, включително Аржентина, Мексико и ОАЕ. Разработчиците също са кандидатствали за разрешение на Европейския съюз чрез Европейската агенция по лекарствата (EMA). Миналата седмица Унгария стана първата държава от ЕС, която започна да ваксинира по руската формула, въпреки липсата на одобрение от Брюксел.

В Русия масовата ваксинация започна през януари.

© Sputnik

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар