US професор: Ако България влезе в Еврозоната, ще стане точно като с Гърция

Евро
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Официалното присъединяване на България към еврозоната е много лоша идея.

Това мнение изрази финансистът Стив Ханке – преподавател в университета “Джонс Хопкинс” в САЩ, а у нас известен като баща на валутния борд.

Той направи аналог със съдбата на Гърция, ако България поеме този път.

България официално заяви намерението си да се присъедини към чакалнята на еврозоната на 12 юли.

В същото време Ханке уточни, че в момента със системата на валутния борд, България неофициално е член на еврозоната, а българският лев е клонинг на еврото.

По думите му идеята за официално влизане в еврозоната е лоша поради няколко причини. На първо място заради морална опасност. “Ако влезете в еврозоната, ще се изправите пред моралната опасност, с която се сблъска Гърция.
България ще каже:

“Вижте, можем да сме малко по-отпуснати по фискалното ни състояние в България, защото ако изпаднем в трудност, ЕС няма да направи нищо друго, освен да ни спаси”. Точно това си мислеха гърците. Гърция беше официално в еврозоната и харчеха пари като луди, гръцките политици не харчеха пари, а крадяха пари,” коментира финансистът.

Според него българите няма да спечелят нищо, ако приемат еврото, а ще загубят силата на валутния борд и ще избегнат проблема с моралната опасност, която имаше Гърция. “Ако влезете в еврозоната официално, ще бъдете точно като Гърция,” убеден е Ханке.

Присъединяването към еврото няма да бъде магическо решение за всички останали проблеми в България, смята професорът: “Това са глупости, защото левът неофициално вече е в зоната. Нищо няма да се промени, освен, че България ще загуби много суверенитет, ще бъде в еврозоната официално, нещо, от което няма излизане. Затова казвам, че е като в песента на Eagles Hotel California – влезеш ли веднъж, няма излизане.”

Във връзка със свое изказване в списание “Форбс” за премиера Бойко Борисов, че той “трябва да спре да слуша Брюксел и да започнете да обръща внимание на българите”, Ханке обясни какво е имал предвид:

“Очевидно той не слушаше българите, защото мнозинството българи искат да запазят валутния борд. А и ако погледнете поведението на Борисов по въпроса, той е бил във всички крайности.

Първо е за приемане на еврото, после не иска приемане на еврото, после ще чака за влизане в еврото, после е за. Той прави каквото в Брюксел му кажат да прави.”

Източник: Дневник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар