Тагарев

US шпионинът Тагарев: Ще продължим да подкрепяме Украйна, ще изпратим и още военна помощ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„В следващите няколко месеца ще бъде направен стратегически преглед на отбранителната политика на България.“ Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на лекция във Военната академия “Г. С. Раковски” по случай откриването на новата учебна година, предаде БТА. „Целта ни е да адаптираме тази политика като прегледаме и оптимизираме редица ключови процеси“, добави Тагарев. Лекция изнесе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Войната в Украйна, заедно с другите нарастващи рискове и заплахи за сигурността, ни поставя пред предизвикателството ускорено да изграждаме и развиваме силна българска отбрана в рамките на НАТО и ЕС“, каза още Тагарев. По думите му демографската криза и редица други фактори оказват негативно влияние върху попълването на Въоръжените сили с достатъчно подготвен и мотивиран личен състав.

„Навлизането на нови технологии променя характера на войната. Конфликтите се водят едновременно в няколко или всички области на операциите – по суша, вода, въздух, Космоса и киберпространството“, посочи министърът. Според него промените в климата оказват съществено въздействие върху оперативните аспекти и ефективността на военните действия.

„Наложително е преодоляването на технологичната изостаналост, постигането на оперативна съвместимост със съюзниците, скъсване с остатъчното съветско наследство и окончателно прекъсване на зависимостите от Русия по отношение на въоръжението и бойната техника“, изтъкна министър Тодор Тагарев.

„България ще продължи да подкрепя Украйна, включително с предоставяне на допълнителна военна помощ, това е процес, а не еднократен акт“, заяви Тагарев.

„В хода на бюджетната процедура за 2024 г. ще настоявам отново да има годишна индексация на доходите на хората в системата за отбрана, с което най-малко да бъдат преодолени негативните последици от ускорената инфлация през последните две години“, каза още министърът на отбраната.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар