Война САЩ

USA мераци да запалят ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Съюзниците от НАТО смятат, че Руската федерация с действията си срещу Украйна нарушава Основополагащия акт НАТО-Русия, така че предвидените в него ограничения по отношение на разполагането на силите на Алианса в Източна и Централна Европа всъщност вече не са валидни.

Това заяви в сряда посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, изказвайки се на конференция на Вашингтонския център за нова американска сигурност.

 

„Бъдещето на Основополагащия акт НАТО-Русия беше обсъдено в рамките на Алианса. Всички съюзници са напълно съгласни, че Русия нарушава Основополагащия акт НАТО-Русия.

И всички съюзници също така са съгласни, че всички ние сега всъщност сме в положение, в което никой от нас не е длъжен да взема предвид това, което е записано в Основополагащия акт НАТО-Русия, когато вземаме решения за бъдещото разполагане на силите“, заяви дипломатът.

Тя беше попитана дали съюзниците от НАТО възнамеряват официално да спрат действието на документа като сигнал към Москва.

„Не знам на какви точно формулировки ще се спрат съюзниците по отношение на Основополагащия акт НАТО-Русия, но мога да ви кажа, че в рамките на НАТО се очертава консенсус относно ограниченията, или по-скоро липсата на ограничения, които ни налагаше Основополагащия акт НАТО-Русия относно решенията за разполагане на сили“, отговори Смит.

Основополагащият акт НАТО-Русия е подписан през май 1997 г. В документа се посочва, че страните „ще изградят съвместно траен и всеобхватен мир в евроатлантическия регион на принципите на демокрация и сигурност, основани на сътрудничество“. Актът също така декларира, че НАТО и Русия „не се считат взаимно за противници“.

„Общата цел на Русия и НАТО е преодоляване на остатъците от предишната конфронтация и съперничество и укрепване на взаимното доверие и сътрудничество“, се подчертава в документа.

Съгласно акта, Алиансът се ангажира да не разполага постоянно допълнителни значителни бойни сили на територията на страните-членки, а Русия да прояви необходимата сдържаност при разполагането на конвенционалните си въоръжени сили в Европа.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар