Vivacom е провела тестове на 5.5G със скорости над 10 Gbps

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Vivacom обяви, че е направила първите тестове на новата мобилна технология 5.5G. Тя е следващият важен етап в ерата на 5G и се базира на последния стандарт за мобилни мрежи 5G Advanced (Release 18), който бе финализиран само преди месец, обясняват от телекома. 

Тестовете на 5.5G са в лабораторни условия и с тях Vivacom са постигнали над 10 Gbps скорости за сваляне и над 1 Gbps скорости за качване на данни. Това означава 10 пъти по-високи показатели спрямо първоначалния 5G стандарт, отбелязва Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom. Очаква се новата технология ще даде възможност за развитие на услуги от следващо поколение и да подпомогне еволюцията на мобилните мрежи към ерата 6G, която се очаква да започне през 2030 г.

Основните предимства, които се очакват от 5.5G технологията за бизнеса и крайните потребители, са много по-висока производителност, много по-висока ефективност и още по-ниско времезакъснение. Ролята на изкуствения интелект ще бъде много по-голяма и се очаква той да стане неразделна част от всяко мрежово решение, осигурявайки още по-добра оптимизация на изразходваната енергия и производителността на мрежата.

Увеличеният капацитет ще улесни високоскоростната широколентовa свързаност, необходима за услуги от следващо поколение, като 3D приложения, мобилни облачни услуги, приложения за игри и социални мрежи, добавена и виртуална реалност (AR/VR), автономни превозни средства и умни градове, които изискват огромен капацитет и по-висока скорост на предаване на данни.

Vivacom 5.5G visual

„В случай че последващите тестове, които сме планирали в реална среда, бъдат успешни, ще започнем ъпгрейд към 5.5G на първите базови станции в България. Това ще създаде предпоставки за въвеждане на тази нова технология в полза на българските потребители, преди тя да стане достъпна за много други развити пазари по света”, добави Николай Гаврилов, главен технически директор на Vivacom.

Сред другите ползи от внедряването на 5.5G стандарта ще бъдат и разширените възможности на RedCap (Reduced Capability) и Passive IoT (Internet of Things), които са ключови за развитието на индустриалните приложения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар