Volkswagen отчете най-големия спад от повече от 10 г., но не и Porsche

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германската автомобилостроителна корпорация „Фолксваген“ (Volkswagen Group), базиран в Щутгарт, съобщи, че през 2022 г. е постигнала най-слабите си продажби от повече от 10 години насам на фона на строгите ограничения в Китай срещу разпространението не COVID-19 и руската военна инвазия в Украйна, които доведоха до нарушаване на веригите на доставки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Германският концерн, в който влизат марки като „Ауди“ (Audi), „Сеат“ (Seat), „Шкода“ (Skoda), „Порше“ (Porsche), „Бентли“ (Bentley) и „Ламборгини“ (Lamborghini), обяви, че през миналата година е доставила 8,3 милиона превозни средства на клиенти. Това е спад със 7 на сто спрямо 2021 г.Къде е „Фолксваген“


Резултатите показват, че за трета поредна година „Фолксваген“ остава втори по големина автомобилен производител в света след „Тойота“ (Toyota Group). Японската корпорация до ноември миналата година беше произвела над 9,5 милиона автомобили, отбелязва Ройтерс.

Премиум марките „Ауди“, „Ламборгини“ и „Бентли“ отбелязват по-малък спад на продажбите (с 4 на сто) през 2022 г. в сравнение с по-масовите модели „Фолксваген“ (VW) и „Шкода“ (Skoda), с 9 на сто. В същото време „Порше“ се качва нагоре.

Къде е „Порше“ 

„Порше“ (Porsche) отчита ръст на продажбите си през фискалната 2022 г. въпреки кризите в глобален мащаб, които се отразяват на дейността на германския производител на спортни автомобили, предаде ДПА.

Компанията е доставила 309 884 превозни средства на клиенти в целия свят, което е повишение с 3 процента спрямо предходната година.

Продажбите на пазара в Германия също се увеличават с 3 процента на годишна основа до 29 512 автомобила, а тези в другите европейски страни се повишават със 7 процента до 62 685 превозни средства.

Броят на реализираните от „Порше“ превозни средства в Северна Америка остава без промяна спрямо предходната година (79 260), на фона на проблемите с логистиката и доставките на части за производството на автомобили.

На китайския пазар e отчeтен спад с 2 процента. Там са доставени 93 286 автомобила на фона на ограниченията срещу разпространението на КОВИД-19.

Изложителите отново се събират в „Хейзъл“

Автомобилното изложение в Брюксел се завръща в изложбените зали на „Хейзъл“ този уикенд за стотното си издание след две години прекъсване заради пандемията от COVID-19. Изложението ще бъде отворено за публика от 14-и до 22 януари. Над 50 автомобилни марки ще присъстват в Брюксел, а организаторите очакват шоуто да привлече около 300 000 посетители.

„След 2020 г. автомобилният пазар претърпя дълбока промяна. Електромобилите пробиха и пазарът е наводнен с нови модели и нови играчи“, обясни Андреас Кремер, заместник директор на белгийската автомобилна федерация „Фебиак“ (Febiac), през ноември. „В допълнение към обичайната си роля на важно технологично изложение на най-новите продукти в сектора, шоуто ще бъде и информационен и „популяризаторски“ център за обществеността“.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар