Война САЩ

Washington Post: САЩ ще спечелят от рецесия в Европа, причинена от намаляването на руския газ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Washington Post цитира американски икономисти и служители, според които Съединените щати ще спечелят от рецесия в Европа, причинена от намаляването на руските газови доставки.

Вестникът цитира неназован служител на администрацията, който казва, че министерството на финансите и група икономически съветници на Белия дом предвиждат „умерени и управляеми“ последици за САЩ от рецесията в Европа, търговията с която представлява по-малко от 1% от БВП на САЩ.

„Ако Русия продължи да продава петрол и намали само износа на газ за Европа, ефектът върху икономиката на САЩ вероятно ще бъде минимален. Всъщност това може дори да помогне на американските фирми, които произвеждат втечнен природен газ. Това може да отслаби и световното търсене, като спомогне за намаляване на вътрешния ценови натиск“, се казва в публикацията.

„Ако Европа изпадне в рецесия, очевидно ще намалее търсенето на широк спектър от стоки. В момента сме в толкова изкривена ситуация, че това може да има положителен ефект“, каза икономистът Дийн Бейкър, визирайки опитите на американската администрация да овладее 40-годишната рекордна инфлация.

По-лошият сценарий за САЩ е отказът на Русия да изнася петрол, което е възможно, ако западните страни приложат механизъм за ограничаване на цените.

„Това ще доведе до рецесия на икономиката. Цените на бензина могат да скочат дори до рекордните пет долара за галон. Икономиката не може да издържи пет долара за галон“, цитира изданието думите на икономиста от Moody’s Analytics Марк Занди.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призна риска от скок на цените на горивата през зимата, ако Европейският съюз откаже да купува голяма част от руския петрол и спре да предоставя услуги, свързани с транспортирането му по море.

Източник: БГНЕС


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар