YouTube, Facebook и TikTok са най-популярните социални платформи сред децата в България

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На събитие за медии днес в щабквартирата си в София Yettel представи данните от проучването „Дигиталният живот на децата и техните родители”. От него стана ясно как и колко децата и тийнейджърите използват интернет, какъв е контролът на родителите върху съдържанието, което те достъпват, както и кои са най-популярните социални платформи.

57% от децата между 7 и 12 години и 84% от тийнейджърите (13 – 19 години) в България прекарват по повече от 3 часа на ден онлайн, сочи проучването. И за децата, и за тийнейджърите най-предпочитаната социална платформа в мрежата e YouTube, а в топ 3 и в двата случая са още Facebook и TikTok. 

40% от децата и 61% от тийнейджърите използват образователни платформи.

Данните показват, че младото поколение има сериозен интерес да научи повече за безопасното използване на интернет. Близо 80% от децата и подрастващите изразяват готовност да надграждат уменията си за предпазване от онлайн заплахи. Децата очакват да получават нови знания на първо място от родителите си (68%), след това от училище (53%) и онлайн уроци (18%). Докато тийнейджърите поставят на челната позиция училището (49%), а родителите (42%) са на второ място. Инфлуенсърите се превръщат в предпочитан източник на информация сред младежите с дял от 18%, сочи още допитването.

Yettel

Над 50% от по-малките интернет потребители, склонни да споделят с някого, ако получат смущаващо съобщение, казват на родителите си, докато при подрастващите най-висок дял имат приятелите – 55%, към които се обръщат в подобни случаи. Въпреки това над 80% от родителите и на двете групи вярват, че с изграденото доверие и разговорите по темата, децата им сами биха споделили, ако са тормозени онлайн.

52% от родителите на тийнейджъри и 15% от родителите на по-малки деца признават, че не контролират съдържанието, което децата им потребяват онлайн.

Важен фокус в допитването са дигиталните умения на двете групи и рисковете, пред които са изправени в дигиталното пространство. Децата имат по-слаби познания как да се предпазват от онлайн заплахите, а най-трудно за тийнейджърите е разпознаването на фалшиви новини, показват резултатите. 44% от тийнейджърите твърдят, че не знаят как да разграничат фалшиво от истинско съдържание в интернет, но голяма част от тях са уверени, че могат да се предпазват от вируси (82%) и създават различни пароли за всичките си акаунти (91%).

Yettel Digital life of children and parents 1

Сравнение с данните от проучване на Yettel в края на 2022 г. сочи, че делът на децата, станали обект на онлайн тормоз, расте. Ако преди 8% от анкетираните деца са споделяли, че са били тормозени в интернет, то сегашните резултати показват, че броят им почти се е удвоил и вече достига 15%. Тийнейджърите също са сред уязвимите групи онлайн, заради по-активното им интернет потребление и по-слабия родителски контрол. Почти 1/3 от участвалите в допитването посочват, че са били жертва на тормоз онлайн. 

Yettel

И двете групи посочват, че биха обърнали най-голямо внимание на родителите си, ако ги учат как да сърфират безопасно в интернет. Затова и родителите също ще са на фокус в програмата на Yettel „Безопасен интернет и развитие на дигитални умения“ през 2024 г., обявиха от компанията. Тази година Yettel ще надгради инициативата с полезно съдържание в помощ на семействата, свързано с интернет потреблението на децата и рисковете, на които са изложени онлайн. Подготвят се още онлайн уроци за ученици, специална академия за учителите, която да подпомогне развитието на дигиталните им умения, и кампания в социалните медии за ангажиране на младежите чрез любимите им интернет герои. През 2024 г. телекомът планира да разшири и темите, като обърне внимание на неподходящото съдържание, фишинг измамите и гейминг културата.

Yettel Digital life of children and parents 2

Безопасността на децата онлайн и повишаването на дигиталните умения на възрастните са сред приоритетите на Yettel, заложени в стратегията за устойчиво развитие на компанията. В нея телекомът си поставя амбициозната задача всяка година да ангажира с посланията за сигурно сърфиране в интернет 40 000 деца, както и да помага на 10 000 души да развиват дигиталните си умения.

Данните са от проучването на Yettel „Дигиталният живот на децата и техните родители”, проведено от агенция за пазарни изследвания „Арбитраж” в края на 2023 г. сред деца (7-12 г.), тийнейджъри (13- 19 г.) и техните родители. Анкетата обхваща въпроси, свързани с използването на интернет, онлайн заплахите и проблемите, пред които са изправени подрастващите, както и нагласите им за надграждане на дигиталните умения.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар